Week van de Dementie 17 - 25 september 2018

Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Aandacht voor deze ziekte is daarom heel belangrijk. Met elkaar kunnen we veel doen om mensen met dementie te ondersteunen in een zelfstandig en waardig leven. Daarom hebben we samen met Carintreggeland en Wijkracht onze krachten gebundeld en organiseren we van 17 tot en met 25 september de Week van de Dementie.

Tijdens deze week worden er verschillende activiteiten georganiseerd waarbij u van harte welkom bent.

Opening Week van de Dementie, maandag 17 september

Deze avond opent wethouder Velten officieel ‘De Week van Dementie Hengelo - Borne’. Aansluitend maken we kennis met de dementie van Jet en Harrie. Theater Ervarea neemt ons mee en laat ons ervaren hoe we ondanks het ziekteproces van dementie, waarin mensen verwijderd raken van elkaar, toch bruggen kunnen bouwen tussen de wereld met en zonder dementie. Het biedt ons de mogelijkheid om anders te kijken en te reageren, waardoor contacten prettiger kunnen verlopen.

Deze avond is er voor mensen met dementie, mantelzorgers en vrijwilligers, maar kent daarnaast een speciale uitnodiging naar medewerkers in winkels, het verenigingsleven en dienstverleners.

Datum

Maandag 17 september

Tijd

19:30 uur (zaal open vanaf 19:15 uur) tot 22.00 uur

Locatie

Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23 in Borne

Kosten en aanmelding

Om zeker te zijn van een plaats, kunt u telefonisch kaarten reserveren via telefoonnummer 074 - 265 7200. Kaarten zijn gratis af te halen bij het Kulturhus in Borne.

Wij vragen u zich aan te melden voor deze avond. Dat verzekert u van een plaats.

Mantelzorgavond, dinsdag 18 september

Deze avond is speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie. Tijdens deze avond worden onderwerpen als onbegrepen gedrag besproken. Psycholoog Wigarda Strampel van Carintreggeland zal spreken deze avond.

Datum

Dinsdag 18 september

Tijd

19:30 uur

Locatie

Thiems Inn, Bevrijderslaantje 5 in Hengelo

Kosten en aanmelding

Deelname is gratis, maar maximaal 40 plekken. Aanmelding bij Meldzorg Centrale Carintreggeland of rechtstreeks bij Thiems Inn

Wij vragen u zich aan te melden voor deze avond. Dat verzekert u van een plaats.

Memorywalk Borne, donderdag 20 september

Een middag voor mensen met dementie, familie en mantelzorgers: contact, gezelligheid en samen in beweging zijn staan centraal. In kleine groepen van maximaal 8 personen maken we onder begeleiding een wandeltocht door het prachtige Oud Borne. We laten ons verrassen door alles wat we onderweg tegenkomen en de verhalen die we elkaar daarover kunnen vertellen. Er wordt in een rustig tempo gelopen. Ook deelnemers die gebruik maken van een rollator of rolstoel kunnen meedoen. De wandeling duurt ongeveer een uur.

De middag begint met ontvangst in Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23 in Borne. Hier komen we na de wandeling in kleine groepen weer samen. Bij slecht weer bieden we een alternatief binnenprogramma.

Datum

Donderdag 20 september

Tijd

13.30 tot ongeveer 16.00 uur

Locatie

Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23 in Borne is het startpunt van de wandeling

Kosten en aanmelding

Deelname is gratis

Aanmelding is nodig in verband met een maximaal aantal deelnemers.

Memorywalk Hengelo, vrijdag 21 september

Een middag voor mensen met dementie, familie en mantelzorgers: contact, gezelligheid en bewegen. In kleine groepen van max. 10 personen maken we onder begeleiding een wandeltocht door het prachtige Tuindorp het Lansink. Tijdens de wandeling, die maximaal een uur duurt, wordt u gewezen op kenmerken van het tuindorp en komt u enkele opdrachten tegen. Er wordt in een rustig tempo gelopen, ook deelnemers met gebruikmaking van rollator of rolstoel zijn van harte welkom.

De middag begint met een onthaal in Wijkcentrum het Lansink aan de Twijnstraat 6-8, gevolgd door de wandeling en aan een gezellige nazit. Bij slecht weer wordt u in het wijkcentrum een programma aangeboden.

Datum

Vrijdag 21 september

Tijd

13.30 tot ongeveer 16.00 uur

Locatie

Wijkcentrum ‘t Lansink, Twijnstraat 6-8 in Hengelo is het vertrekpunt

Kosten en aanmelding

Deelname is gratis.

Aanmelden is noodzakelijk en kan per mail via info@wijkracht.nl of telefoon 088 - 94 55 722. Er kunnen maximaal 60 mensen deelnemen.

Bijzonderheden: komt u met de auto, dan kunt u parkeren bij de Tuindorpvijver.

Filmvoorstelling ‘Garden of Life’, vrijdag 21 september

Als de eerste tekenen van Alzheimer zich manifesteren, verkiest de schoonvader van filmmaker Marco Niemeijer zijn achtertuin boven iedere andere plek. Daar, tussen zijn geliefde bomen en planten, probeert Leo grip te houden op zijn steeds verwarrender wordende bestaan. Een jaar lang filmt Niemeijer hem, elke maand en van seizoen tot seizoen. Deze film werd vertoond op het IDFA 2017.

De film wordt ingeleid door een Carin de Cloe van de Dagvoorziening Hof Espelo, een dagvoorziening waar mensen met dementie in de natuur werken.

Datum

Vrijdag 21 september

Tijd

19.30 - 21.30 uur

Locatie

Kulturhus Hasselo, Henry Woodstraat 62, Hengelo

Kosten en aanmelding

Vanaf maandag16 juli zijn 100 gratis kaarten gratis beschikbaar, op te halen bij:

·         Kulturhus Hasselo, Henry Woodstraat 62

·         Buro Hengelo aan de Markt

·         Wijkracht, Deldernerstraat 20

·         Museum Hengelo aan de Beekstraat

Let op: op = op. Er geldt een maximum van 4 kaarten per persoon.

Alzheimer Café Hengelo, dinsdag 25 september

Een bijzondere avond omdat De week van de Dementie wordt afgesloten en ook het 3e lustrum van het Alzheimer Café Hengelo markeert. Daarom hebben we een bijzonder programma samengesteld.

De avond begint met de vertoning van een film die speciaal voor De week van de Dementie gemaakt is. We zien een Hengelose buurvrouw aan het woord, zij ‘ziet om’ naar haar alleenwonende buur, die de diagnose Alzheimer heeft. Als tweede onderdeel van deze avond neemt wethouder Van Wakeren het certificaat ‘Hengelo Dementievriendelijk’ in ontvangst, uit handen van een vertegenwoordiger van Alzheimer Nederland. Een feestelijk moment!

Na de pauze volgt een interactieve lezing van Paul Jansen. Paul is verbonden aan de Anneke van der Plaats-foundation. ‘De wondere wereld van de Dementie’ klinkt in zijn woorden door.

Het Alzheimer Café is als altijd voor mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden.

Datum

Dinsdag 25 september

Tijd

19.00 - 21.30 uur

Locatie

Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20 in Hengelo (parkeren op Mitchamplein)

Kosten en aanmelding

De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Baliebus

Op verschillende momenten in de Week van de Dementie staat de Baliebus bij winkelcentra in Borne en Hengelo. U kunt er informatie krijgen over dementie en een test doen om te zien hoe dementievriendelijk u al bent. Er zijn mensen aanwezig die al uw vragen over dementie kunnen beantwoorden. De koffie staat klaar! Laat uzelf informeren en kom langs.

Woensdag 19 september

Centrum Borne, De Markt

Tijdens de ochtend warenmarkt

Donderdag 20 september

Winkelcentrum Groot Driene, Hengelo

11.00 - 15.00 uur

Vrijdag 21 september

Winkelcentrum Oelerweg, Hengelo

10.00 - 14.00 uur

Zaterdag 22 september

Wemenstraat, binnenstad Hengelo

11.00 - 15.00 uur

 

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u een vraag? Wij staan u graag persoonlijk te woord. U kunt contact opnemen via onderstaande gegevens. Langskomen bij een van onze wijksteunpunten kan natuurlijk ook. De koffie staat voor u klaar.

0900 - 2 453 453

Stel uw vraag
Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u een vraag? Wij staan u graag persoonlijk te woord. U kunt contact opnemen via onderstaande gegevens. Langskomen bij een van onze wijksteunpunten kan natuurlijk ook. De koffie staat voor u klaar.

0900 - 2 453 453

Stel uw vraag