De heer Haarhuis had al enige tijd moeite met slapen. “Met name het inslapen ging altijd moeizaam”, vertelt hij. Een paar maanden geleden vroeg stagiaire Margot hem of hij eens wilde slapen met de slaaprobot Somnox. “Heel bijzonder, vertelt meneer Haarhuis, “ik kwam veel sneller in slaap. Ik had de slaaprobot eerst op mijn borst liggen, maar dat werkte niet voor mij. Nu heb ik het kussen tussen mijn linkerarm en mijn borst liggen en leg ik mijn rechterhand erop.”
Ademhalingssimulatie
Het apparaat ziet eruit als een rond kussen en is gemaakt om mensen beter en dieper te laten slapen door de kracht van ademhaling. De slaaprobot maakt gebruik van ademhalingssimulatie. Het vasthouden van de robot moet ervoor zorgen dat je rustiger gaat ademen, waardoor stress en onrust verminderen. Dit kan zorgen voor rust in je hoofd, zodat je gemakkelijker in slaap valt. Maar ook beter, dieper en langer slaapt.
“Als je het kussen vasthoudt, is het net alsof je ademhalingsbewegingen voelt”, vertelt verpleegkundige Thamara Plaggenmarsch van ‘t Joostink. Als het zoemende en subtiele geluid vanzelf weer uitgaat en meneer Haarhuis nog niet slaapt, drukt hij op een knop waarna de verpleging de Somnox weer kan aanzetten.
Beroerte
Meneer Haarhuis woont sinds drie jaar vanwege zijn lichamelijke beperkingen in Erve Mensman in Geesteren. “Ik heb twee keer een beroerte gehad”, vertelt hij. “Van de eerste ben ik weer redelijk goed hersteld. Maar na mijn tweede beroerte ben ik halfzijdig verlamd geraakt.” Vanuit zijn appartement kijk hij op het terrein van het CSI-Twente en de weilanden daarachter. Het appartement ligt niet ver van de plek waar hij altijd gewoond heeft. Zijn dochter woont dichtbij. “Ik kan vanuit hier met de rolstoel naar haar toe rijden.”
De slaaprobot geeft tijdens het slapen ook een stuk veiligheid en geborgenheid. Het apparaat beviel de heer Haarhuis zelfs zo goed, dat hij er onlangs zelf een heeft aangeschaft. ”Ik kan nu zelfs wel zeggen, dat ik eigenlijk niet meer zonder kan.”