Bij Het Borsthuis wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte en warmtepompen. Ook daar is dus nauwelijks fossiele brandstof nodig om of te verwarmen. Ook zijn de ventilatoren in de luchtbehandelingskasten vervangen, wat ook zorgt voor besparing van energie en onderhoudskosten. “Voor de verduurzaming van Het Borsthuis was het uitgangspunt om zonder gas of te verwarmen”, vertelt coördinator technische dienst Peter Scheffer. “Gas gebruiken we dan alleen als back-up. Ook het douchewater wordt duurzaam opgewekt. Het is dus echt een hybride oplossing. De ketels blijven, maar er komt een warmtepomp en er komen zonnecollectoren (HeatPipes) bij.”
De aanleiding voor de verduurzaming van Het Borsthuis was volgens Mark Kranenbarg, hoofd vastgoed bij TMZ, dat de warmtekracht koppeling aan vervanging toe was en dat er subsidie beschikbaar kwam om te verduurzamen (DUMAVA). “We hebben vervolgens gekeken of we kunnen werken met andere middelen om warm water op te wekken. Samen met Hoppenbrouwers Techniek Almelo hebben we toen gekozen voor een zonthermisch systeem (HeatPipes).”
“Als er niet voldoende zonne-energie is, springt de warmtepomp bij. Het is de goedkoopste energie die je krijgen kunt”
Jurgen Holslag van Hoppenbrouwers Techniek Almelo is projectleider bij de verduurzaming van Het Borsthuis. Hij legt uit hoe de HeatPipes werken. “HeatPipes absorberen warmte uit zonlicht , het is dus een zonne-energie systeem. Aan de ene kant gaat er koud water in en aan de andere kant komt het er weer opgewarmd uit. Als er niet voldoende zonne-energie is, springt de warmtepomp bij. Het is de goedkoopste manier om warmte op te wekken.”
Samenwerking
Volgens projectleider Jurgen Holslag is TMZ al ver met de verduurzaming van de locaties. TMZ en Hoppenbrouwers werken al ruim acht jaar samen aan duurzaamheid van de gebouwen van TMZ. In onder meer Het Weggeler en Erve Mensman zijn al eerder door Hoppenbrouwers duurzame installaties gerealiseerd.
Slimme meters
“Op de TMZ-locaties maken we ook gebruik van slimme meters”, vertelt Peter Scheffer. “Deze zijn op afstand uit te lezen. Op een aantal locaties wordt gebruik gemaakt van aanvullende software die het energieverbruik middels een dashboard inzichtelijk maakt. Hiermee krijgen we inzichtelijk wat aanpassingen aan de installaties ons aan besparingen opleveren. Door te blijven monitoren, kunnen we een optimum bereiken tussen comfort en efficiënt energieverbruik.”
Om Het Borsthuis verder te verduurzamen is er een warmtepomp geplaatst en zijn er zonnecollectoren (HeatPipes) geïnstalleerd.