Dat scheelt tijd voor de zorgmedewerker en het meten is prettiger voor de cliënt. Eerder werden op de Geriatrische Revalidatie Zorg-afdelingen (GRZ) verschillende apparaten gebruikt om de waarden van hartslag, bloeddruk, temperatuur en zuurstofgehalte te meten. Vervolgens werden deze waarden van de vitale functies handmatig in het ECD gezet.
Overbruggingsafdeling De Horst in ZGT Almelo had de VSM al langere tijd in gebruik. “Op dat moment wisten wij nog niet of dit bijvoorbeeld tijd zou schelen”, vertellen Evelien de Graaf, verpleegkundige Afdeling Zwaantje D en Yvonne Reuver, leidinggevende zorg van Het Borsthuis. “Omdat het al wel binnen De Horst werd gebruikt wilden wij kijken of het ook iets voor de GRZ was. Op de revalidatieafdelingen meten we vaak en daarom vinden we dit echt wel een uitkomst.”
“Minstens zo belangrijk is dat het meten nu ook prettiger is voor de cliënt”
Volgens Evelien en Yvonne neemt het meten van de waarden van de vitale functies nu nog maar een minuutje in beslag. Het vermindert de administratieve handelingen en de kans op fouten in het registeren neemt af doordat de gegevens automatisch worden omgezet. “Maar minstens zo belangrijk is dat het meten nu ook prettiger is voor de cliënt doordat je nog maar één apparaat nodig hebt wat alle waarden in een keer kan meten”, geeft Evelien aan. “De bloeddrukmeter is bovendien sneller en nauwkeuriger.”
Ondanks dat de voordelen van de monitor op afdeling De Horst al snel zichtbaar werden, werd niet zomaar overgegaan op gebruik van de VSM. “We hebben eerst goed onderzocht of deze monitor voor de verdere kortdurende zorg binnen TMZ ook meerwaarde zou hebben”, benadrukt Yvonne. “We hebben daarom eerst een pilot van enkele weken gedraaid op afdeling Zwaantje D. Hiervoor werd gekozen omdat de frequentie van metingen op deze afdelingen hoger ligt dan op een afdeling voor lang verblijf.”
Tijdens de pilot werd alleen de monitor ingezet. De koppeling met het ECD ontbrak nog. Onder meer cliënten, medewerkers, een leidinggevende, technische dienst, hulpmiddelencommissie en afdeling ICT waren betrokken. Gedurende de testperiode werd een pilotformulier bijgehouden met de voors en tegens. Hieruit bleek dat het systeem veel voordelen heeft voor de medewerker én voor de cliënt.
Inmiddels werkt TMZ op verschillende locaties met acht Vital Signs Monitoren. “We kijken nu vanuit de medische hulpmiddelencommissie of we het systeem verder kunnen uitbreiden met andere medische meetapparatuur en of de VSM ook geschikt is om ingezet te worden voor de WLZ-afdelingen”, vertelt Yvonne.