Via de Moticon Science kan Sanne aan de hand van draadloze inlegzolen met sensoren metingen afnemen. Je kan de positie, oriëntatie en druk van elke voet bij elke stap meten. “Het meest gebruiken we de zolen als iemand restricties heeft voor het belasten van bepaalde lichaamsdelen. Ik gebruik ze geregeld voor cliënten die opbouwend mogen belasten.”
Piepje
Tijd om de Moticon Science erbij te pakken. Volgens Sanne is de werkwijze best eenvoudig. Ze vraagt eerst aan de cliënt naar de schoenmaat. Dan opent ze het programma. Zodra de cliënt druk op de zooltjes geeft, kan Sanne de drukgebieden aflezen op de tablet. Ze legt aan de cliënt uit wat ze gaat doen. Vervolgens vult ze de gegevens in, zoals het lichaamsgewicht. Hier wordt 25 procent van genomen. Wanneer dat aantal kilogram wordt overschreden, krijg je een piepje te horen.
Stel mevrouw mag haar linkerbeen niet meer dan 25 procent belasten, dan zorgt de Moticon Science dat er een piepje afgaat als mevrouw het been meer dan 25 procent belast. “Zo kun je checken of een cliënt zich aan de restrictie van bijvoorbeeld 25 procent heeft gehouden. Het is een therapeutisch hulpmiddel.”
Sanne gebruikt de Moticon Science met name op de revalidatieafdelingen van Het Meulenbelt en bij overbruggingsafdeling De Horst. “Eerder werd de belastbaarheid gemeten via het lichaamsgewicht. Het mooie van dit systeem is dat je continue feedback krijgt.” Volgens Sanne is een bijkomend voordeel dat je via de Moticon Science goed de afwikkeling van de voet in beeld brengt.
Eenvoudig
Mevrouw zou de belasting minder kunnen maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een rollator of krukken. “Als de cliënt een bevestiging krijgt dat het opbouwend belasten goed gaat, geeft dat ook weer vertrouwen”, zegt Sanne. “En dat is weer stimulerend voor een goed verloop van het revalidatieproces.”