Nicole ’s vader is 72 jaar en woont in Borne. Hij heeft de ziekte van Alzheimer. Zijn grote wens is om zolang mogelijk in zijn eigen woning te blijven. Maar hij is steeds minder in staat om zijn handelingen goed te overzien of uit te voeren. De situatie van haar vader laat Nicole dan ook geen minuut los. Samen met haar broer doet ze er alles aan om hem zolang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving te laten wonen.
Afweging
“Ik maak steeds de afweging, wat kan ik aan domotica of technologie gebruiken zodat hij daar veilig kan blijven wonen”, vertelt Nicole. “Door mijn werk bij TMZ zit ik dichtbij de middelen en ik ben al een tijd geleden gaan kijken wat er allemaal mogelijk is. De ene keer heeft hij baat bij een technologisch hulpmiddel en in een andere situatie kan ik hem beter helpen met een voorwerp van vroeger. Ik moet daarbij heel goed kijken wat bij hem past”, legt ze uit. “Hij hoeft niet in de gaten te krijgen dat ik technologie heb ingezet, want dat geeft hem onrust.”
Nicole heeft onder meer een dementieklok in de woonkamer en in de slaapkamer naast zijn bed gehangen. Daarnaast heeft ze een dementie-agenda aangeschaft en ze heeft voor hem een simpele telefoon gekocht. “Hij gebruikt nu een telefoon zonder codes. Hij hoeft alleen maar het klepje te openen als ik bel. Desondanks wordt het bellen voor hem wel moeilijker.” Voor zijn televisie gebruikt hij twee afstandsbedieningen. “Inmiddels heb ik ervoor gezorgd dat hij een simpele afstandsbediening heeft.”
Geen piepjes of alarmering
Nicole weet dat ze geen hulpmiddelen hoeft aan te brengen met piepjes of alarmering. “Dat wil hij echt niet”, zegt ze. Toen haar vader op een nacht ging dwalen, heeft Nicole een deuralarm aangebracht op de garage en de voordeur. “Als hij nu na middernacht de deur uitgaat, krijg ik een alarm op mijn telefoon. Hij heeft dat zelf niet in de gaten en daarom werkt het.” Een Apple airtag heeft ze aan zijn sleutelbos gemaakt. “Hij is zijn sleutels nog wel eens kwijt en via de Apple tag kan ik zien waar ze liggen”, ligt ze toe. “Maar ook kan ik bijvoorbeeld zien dat hij aan het fietsen is.”
Fietsen is misschien wel een van zijn grootste hobby’s. Nicole’s vader is een buitenmens. Hij fietst dagelijks in zijn woonplaats Borne of in de omgeving van Borne. Echter, het besef van tijd wordt steeds minder. “We hebben hem bijvoorbeeld gezegd dat het niet meer verstandig is dat hij in het donker fietst”, vertelt Nicole. Ze overweegt om gps tracking aan te schaffen, maar ze wil eerst nog de voors en tegens hiervan goed tegen elkaar afwegen.
Bakleverworst
Ook heeft ze een rookmelder geïnstalleerd. “Mijn vader haalt geregeld maaltijden op, maar hij vindt het ook lekker om zo af en toe wat in de pan te doen, bijvoorbeeld bakleverworst. Om hem zo veilig mogelijk nog zelf te laten koken en bakken, heb ik een rookmelder geïnstalleerd. Deze kan een signaal afgeven en is verbonden met een app bij zijn buurman op de telefoon. Deze buurman kan dan gelijk bij mijn vader achter de deur kijken.”
Volop genieten kan Nicole’s vader nog van de OER Radio. Een simpel te bedienen muziekspeler met de vormgeving van een radio. Nicole zette er tweehonderd nummers op uit zijn tijd. Wat ze ook erg fijn vindt is dat ze in ‘Caren Zorgt’ de rapportages kan bijhouden van de wijkverpleging. “Ik zet er zelf ook berichten in”, vertelt ze. “Dit is een mooie manier om te communiceren met elkaar en goed samen te werken.”
Toekomst
Ondanks dat deze technologische hulpmiddelen haar taak als mantelzorger wat kunnen verlichten, is ze zich ervan bewust dat haar vader op lange termijn misschien niet meer veilig thuis kan wonen. “Dat bespreken we ook met de casemanager dementie”, vertelt ze. “Momenteel krijgt hij twee keer per dag thuiszorg en daarnaast individuele begeleiding. We kijken nu naar de toekomst. Welke hulpmiddelen passen bij mijn vader en bij ons? Zolang de hulpmiddelen hem maar ondersteunen en hij er geen last van heeft.” Nicole vindt het daarnaast belangrijk dat deze hulpmiddelen eraan bijdragen dat hij zolang mogelijk op een veilige manier thuis kan blijven wonen. “Aan alle mantelzorgers die in dezelfde situatie zitten, zou ik willen zeggen: zoek naar middelen die passen bij je naaste met dementie en bij jou als mantelzorger.”