Doel van de samenwerking is om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. En zo een beter beeld te krijgen van wat er ná een opname gebeurt. “Door het project hebben we een transmuraal zorgpad (duidelijke afspraken over integrale en persoonsgerichte samenwerking, afstemming en regie) ontwikkeld en bieden we gezamenlijke ketenzorg”, vertellen Annelot en Carine. “Alle betrokkenen werken nu volgens dit zorgpad. Zo kan er optimale zorg worden geboden aan kwetsbare ouderen met een heupfractuur.”
Fysieke factoren
Carine studeerde in 2019 af als geriatrie fysiotherapeut. In haar laatste jaar deed ze onderzoek naar fysieke factoren als voorspellende factor voor de opnameduur van patiënten met een heupfractuur in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ). “De opnameduur is zeker van belang op de GRZ. Op dit moment zijn er veel factoren die invloed hebben op de opnameduur zoals bijvoorbeeld de cognitie van een patiënt of het fysieke functioneren dat al voorafging aan de ziekte voor de opname. Daarom wordt er nog steeds vervolgonderzoek gedaan voor een betere wetenschappelijke onderbouwing en sterkere conclusies.”
Carine keek in haar onderzoek naar de klinimetrie (meetinstrumenten). “Ik werk op de GRZ en zie voornamelijk de orthopedie patiënten en dus ook de patiënten die binnen het Up&Go project vallen. Omdat dit project een bestaand project was en TMZ hieraan deelnam, heb ik contact gezocht over de mogelijkheden.” Carine vond het erg prettig dat ze binnen het bestaande en lopende project, met voldoende ondersteuning en hulp, haar onderzoek kon uitvoeren. “Binnen het Up&Go streven ze naar verdere ontwikkeling en wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan door studenten van verschillende opleidingen.”
Variabelen
Annelot deed onderzoek om inzicht te krijgen of er bij opname op de GRZ voorspellende variabelen zijn voor de mate van fysiek herstel op basis van de fysieke verandering. “Daarbij kun je denken aan onder meer leeftijd, geslacht, opnameduur en complicaties ziekenhuis, comorbiditeiten, fractuur typ en operatietechniek. De mate van fysiek herstel bij ouderen na een heupfractuur in de GRZ kan verklaard worden vanuit de opnameduur ziekenhuis, fractuurtype en cognitie.”
Annelot raakte in 2017 betrokken bij het Up&Go project als contactpersoon vanuit Hengelo doordat de GRZ-afdeling (orthopedie) daaraan deelnam. “Toen ik in het laatste jaar van mijn masteropleiding moest beginnen aan mijn onderzoek/thesis heb ik ervoor gekozen om binnen het Up&Go project onderzoek te doen. Dit was een goede keuze, vanuit het ziekenhuis krijg je prettige begeleiding en ondersteuning om goed je onderzoek te kunnen uitvoeren. Er zijn binnen het Up&Go veel studenten betrokken vanuit verschillende opleidingen (master geriatriefysiotherapeuten, technische geneeskunde etc.).”
Wat zijn de grootste voordelen van de monitoring van patiënten?
“Door het monitoren van ouderen met een heupfractuur kan er optimale zorg worden geleverd aan deze kwetsbare doelgroep. Er wordt multidimensionaal naar de patiënt gekeken waarbij er niet alleen naar het fysieke domein wordt gekeken, de patiënt wordt op deze manier beter in kaart gebracht. Je krijgt dan objectieve resultaten waaraan je conclusies kunt hangen. Op deze manier kan er steeds betere zorg geleverd worden doordat de huidige werkwijze geëvalueerd kan worden.”
Wat heeft het monitoren van patiënten tot nu toe gebracht?
“Het monitoren van kwetsbare ouderen met een heupfractuur wordt sinds 2017 gedaan. Er wordt op dit moment nog steeds gekeken hoe dit verder ontwikkeld kan worden, dit blijft een ontwikkelproces. Monitoren maakt dat de patiënt beter in kaart kan worden gebracht. Zo krijg je inzicht in het activiteitenniveau gedurende de gehele dag en nacht. En kun je indien nodig behandelprocessen bijsturen zodat er optimale zorg op maat geboden kan worden. Daarnaast kan er door deze monitoring wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden doordat data wordt verzameld.
In het begin werd er naast de klinimetrie, alleen gebruik gemaakt van een Fitbit (een merk horloge met activteitstracker), nu maken ze gebruik ook van een MOX (een klein blokje/beweegsensor welke op het bovenbeen wordt gedragen en zo activiteit meet).
Rollator feedback
Ook is er een systeem in ontwikkeling; het rollator feedback systeem. Dit systeem wordt op de rollator geplaatst en kan de patiënt stimuleren om een ‘x aantal stappen’ per dag te halen. De patiënt wordt hierbij uitgedaagd doordat het systeem door middel van led lampjes aangeeft hoe veel je nog moet lopen om je doel te halen (het x aantal stappen per dag). Het ‘x aantal stappen’ per dag kan de behandelend fysiotherapeut instellen.”
Is er ook wat veranderd in de termijn van revalidatie dankzij bijvoorbeeld nieuwe technologie? Zijn ouderen nu misschien weer sneller op de been dan bijvoorbeeld tien jaar geleden?
“Daar is nog niets concreets over te zeggen (je kunt geen harde conclusies trekken). Ouderen revalideren nu sneller dan 10 jaar geleden, maar dit heeft niet alleen te maken met nieuwe technologieën, dit heeft onder ander te maken met de ontwikkelingen in de gezondheidszorg om de oudere na een heupoperatie zo snel mogelijk te mobiliseren. Daarnaast komt dit ook doordat er een goede samenwerking is met andere disciplines (zoals bijvoorbeeld een ergotherapeut welke een A/HDL-check doet of een huisbezoek).”
Is er naar aanleiding van de resultaten van de monitoring ook wat veranderd in het geven van zorg aan ouderen na een heupoperatie?
“We werken nu allemaal volgens hetzelfde transmurale zorgpad. Waarbij de lengte van het revalidatietraject wordt afgesproken en een voorlopige ontslagdatum wordt besproken. Daarnaast is er meer aandacht voor klinimetrie en wordt in elk verpleeghuis dezelfde klinimetrie afgenomen.”