TMZ-locaties openen weer voorzichtig hun deuren

Blijdschap en opluchting streden om voorrang bij het nieuws dat coronavrije verpleeghuizen vanaf 1 juli hun deuren weer mochten openen. Eindelijk een terugkeer naar het leven en levendigheid van voor 19 maart, de dag waarop alle deuren abrupt op slot gingen. We namen een kijkje bij een aantal locaties.

Bij ‘t Haarhuus in Westerhaar zit een bewoner op zijn gemak op een van de bankjes in de voortuin. Zodra hij de motor van de bezoeker ziet komt hij overeind. Hij geeft een compliment over de ‘zonnig lopende machine’. Nee, hij heeft zelf nooit motor gereden, antwoordt hij desgevraagd, maar zijn broer wel. Er volgt een waslijst aan merken en types die niet zouden misstaan in een museum en waarvan de harten van elke motorliefhebber gaan kloppen. Na nog even gevraagd te hebben naar het aantal cc’s en vermogen draait hij om. Ondersteund door een wandelstok gaat hij naar binnen, met de bezoeker in zijn kielzog. “Het begint hier weer een beetje normaal te worden”, zegt hij ineens en ongevraagd. “Er was hier de laatste tijd niets te doen. Zo stil.”

Gemist

Binnen is het allesbehalve stil. Van achter de schermen die het restaurant in tweeën deelt klinkt gelach en wordt gepraat. Het klinkt gezellig. In de ruimte achter de schermen zitten twaalf personen. Op minstens anderhalve meter afstand van elkaar, zoals nog steeds het voorschrift is. Het zijn deelnemers aan de dagbesteding, de meesten inwonend een enkeling van buiten, vertelt activiteitenbegeleidster Inge de Rooy. Ze verzorgt deze ochtend samen met haar collega’s Boukje Grobben en Ellen Veneberg.  “Iedereen heeft dit echt gemist”, zegt ze. “Het waren drie lange stille maanden. Niet dat we niets te doen hadden, zeker niet. We hebben meegeholpen met de verzorging van alle extramurale (thuiswonende) bewoners. Maaltijden rondgebracht, schoongemaakt, de tijd genomen voor een sociaal praatje en allerlei andere voorkomende werkzaamheden uitgevoerd.”

Deurgymnastiek

De centrale dagbesteding mocht dan zijn stilgevallen, helemaal niets doen was er niet bij in ‘t Haarhuus. Creatieve geesten van de activiteitenbegeleiding bedachten er deurgymnastiek en deurbingo. Inge: “De bewoners zaten bij hun eigen voordeur om gymnastiekoefeningen te doen en om mee te doen aan de bingo. Hartstikke leuk. Zo konden ze elkaar bovendien nog even zien ook en hadden ze toch nog een beetje contact met elkaar. We hebben er ook voor gezorgd dat ze hun telefoonnummers met elkaar uitwisselden, zodat ze elkaar konden bellen. Zo hebben we er alles aan gedaan om sociale eenzaamheid te voorkomen.”

Dat geldt ook voor cliënten die thuis in een schrijnende situatie verkeerden zoals Inge het omschrijft. “Mensen die op het randje van dementie leven en veelal in bed liggen. Zij voelden zich opgesloten. Onze collega Rynette Hulsegge ging er op bezoek. Al was het maar voor een paar uurtjes per dag, zij was er op dat moment wel om individuele begeleiding en aandacht te geven. De cliënten vonden het heel fijn.”

Geheugentraining

Ondertussen zijn Ellen en Boukje begonnen met een spelletje hersen- en geheugentraining. De deelnemers moeten aan de hand van themakaarten antwoorden geven op de meest uiteenlopende vragen. Welk dier heeft de grootste oren bijvoorbeeld? Wat is moos? Wat is karnen? Hoe noemen we alle mensen samen in een land? De antwoorden stemmen niet alleen tot nadenken, maar leiden ook tot leuke afgeleiden en een verwijzing naar de actualiteit. Alle mensen in een land noemen we volgens Boukje een volk. “Net als een bijenvolk”, zegt ze. “Daar lees je de laatste tijd steeds meer over in de krant. Er gaan hele zwermen dood. En hebt u dat ook nog gelezen, over die bijenzwerm in het plafond van een huis? Er kwam honing door het plafond.”

Tijd voor de pauze. Ellen rijdt met een kar vol sappen en andere drankjes langs de tafels. Er wordt gelachen en gekletst, de sfeer is uitstekend. En bewust of onbewust; over corona wordt niet gesproken.

Niet normaal

In het Almelose Het Meulenbelt zitten Hanny Hoekmaker en Ria Stokvis achter een met perspex schermen afgeschermde balie. Zij zijn de medewerksters van het contactcentrum, waar alle telefoontjes voor TMZ binnenkomen en bij wie bezoekers aan deze locatie zich melden.

Op dit moment is de hal leeg. Een uur later is er één persoon geweest en bleef het aan de telefoon relatief rustig, met gemiddeld slechts om de halve minuut een oproep. “Misschien durven de mensen nog niet zo goed. Normaal is het hier de hele dag een en al reuring”, zegt Hanny. Onbedoeld geeft ze ermee aan dat de situatie nog niet normaal is. Een affiche bij de ingang geeft dat ook al aan. Bezoek aan bewoners op de afdelingen is weer toegestaan, maar uitsluitend op ‘geregelde’ tijden. Van een vrije in- en uitloop is dus nog geen sprake. Daarnaast geldt nog steeds de anderhalve meter maatregel. Een omhelzing, knuffel of een handje geven zit er nog niet in. Maar het restaurant is wel weer geopend, waarmee in elk geval een deel van de ouderwetse gezelligheid is teruggekeerd.

Hanny en Ria hopen dat álles zo snel mogelijk weer normaal wordt. “Het was niet leuk dat er niemand meer binnen mocht komen. Mensen die wat wilden afgeven moesten dit in het portaaltje tussen de hoofdingang en de hal achterlaten. We hebben wat afgelopen, net als de collega’s van de afdelingen. Pakketjes, brieven, bloemen, lekkernijen, tekeningen. Karren met schoon en vuil wasgoed, noem maar op.”

Roodgloeiende oren

Ze hebben dus flink wat meters gemaakt, maar hun oren hebben het meeste te verduren gehad. “De telefoon stond in de eerste weken roodgloeiend. Ongelooflijk, dat hebben we niet eerder meegemaakt. Vooral familieleden van bewoners belden heel vaak en dat was ook heel begrijpelijk. Ze wilden weten hoe het met vader of moeder ging, of ze toch niet even mochten komen, of ze wat konden doen enzovoort. Bij sommigen hoorde je de angst in hun stem en een enkele keer ook boosheid. Toch was er over het algemeen begrip voor de situatie. Men begreep dat wij er ook niets aan konden doen en de richtlijnen hadden uit te voeren. Maar leuk? Nee, absoluut niet.”

Gezellige sfeer

Door naar de collega’s van het restaurant in het Hengelose Borsthuis. Bij binnenkomst proef je direct iets van de oude sfeer. Oké, er staan aanmerkelijk minder tafels in het restaurant en ontmoetingsruimte, maar die tafels zijn wel bezet. Stemgeluiden vullen weer de ruimte, daar waar sinds die 19e maart ineens stilte heerste. “Blij toe”, zegt Silvia Tibbe die vandaag samen met Wilma Spanjer en Maaika Seegers het bedienende trio vormt. “We keren langzaam terug in ons eigenlijke werk en ritme. Dat is fijn. De afgelopen maanden waren onwerkelijk. Normaliter serveren wij hier bijvoorbeeld elke dag het ontbijt voor de mensen van de revalidatieafdeling en verzorgen wij ’s avonds de warme maaltijd voor hen. Dat gebruiken ze nu nog op de afdeling zelf. Maar ons restaurant is eindelijk weer open, dus de gezelligheid keert terug.”

Alsof het zo moet zijn komt een jong stel binnen, voorafgegaan door een kleuter die enthousiast naar binnenrent. “Ja, we zijn er”, zegt de moeder tegen hem. Achter haar loopt een oude dame, duidelijk de oma van het kind. Ze lacht. Even later zitten ze, keurig op afstand van elkaar, aan een tafel te genieten van het drinken en wat lekkers. Zo was het altijd en zo hoort het ook.

Gecontroleerd werken

“We hebben sinds de sluiting heel andere werkzaamheden verricht”, vertelt Silvia. Schoonmaken, om de twee uur koffie, water en thee verzorgen voor de drie cohortafdelingen waarmee men in Hengelo mee te maken kregen, voedingskarren desinfecteren. “Gelukkig konden wij wel zoals altijd de soep voor het hele huis maken en het eten uitserveren. Behalve dan voor die drie cohortafdelingen. Daar zetten wij alles voor de deur. Het was heel gecontroleerd werken. Daarnaast was er wel veel meer telefonisch contact en stonden wij leveranciers bij de ingang te woord of namen goederen in ontvangst en pakketjes van familieleden of anderen. Een enkele keer werd iemand boos en was er geen begrip voor de maatregelen. Jammer en niet te voorkomen. Het was een rare tijd. We zijn er nog niet en moeten voorzichtig blijven. Gelukkig worden wij door de organisatie heel goed op de hoogte gehouden. Dat geeft ook rust en vertrouwen. Voor september is er een evaluatie gepland. Dan bespreken we wat goed is gegaan, wat anders had gemoeten of wat we anders hebben gedaan en zo kan blijven.”

 

Het laatste nieuws
TMZ begint met testen heupairbag

Het Dijkhuis

Jaarlijks zijn er ruim 25.000 heupfracturen in Nederland. 1 op de 3 ouderen met een heupfractuur overlijdt binnen een jaar en 50 procent wordt niet meer zo mobiel als voorheen. In het restaurant van Het Dijkhuis in Borne is maandag het startsein gegeven voor een test met de Wolk heupairbag binnen TMZ. Maximaal vijftien bewoners werken mee aan deze pilot.

Lees verder
Bitterballen weer op tafel bij Het Borsthuis

Het Borsthuis

Lekker borrelen met een bitterballetje of genieten van koffie met een gebakje samen met de kleinkinderen. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen die afgelopen zaterdag zijn ingegaan, zijn ook de restaurants van de TMZ-locaties weer geopend. Jan en Gre Overbeek zijn erg blij dat ze weer een kopje koffie kunnen drinken in het restaurant van Het Borsthuis.

Lees verder
Onze locaties

Wijksteunpunt Hasselerborgh (Hengelo)

Paul Steenbergenstraat 2
7558 MV, Hengelo

0623638376 Lees verder

Wijksteunpunt Hasselerborgh (Hengelo)

Wijksteunpunt Hasselerborgh (Hengelo)

Paul Steenbergenstraat 2
7558 MV, Hengelo

0623638376

Lees verder

Wijkkamer Stroinkshuis (Enschede)

Het Stroink 64
7542 GT, Enschede

06 51675525 Lees verder

Wijkkamer Stroinkshuis (Enschede)

Wijkkamer Stroinkshuis (Enschede)

Het Stroink 64
7542 GT, Enschede

06 51675525

Lees verder

Wijksteunpunt Beth TMZ (Almelo)

Kerkplein 1
7607 BT , Almelo
Lees verder

Wijksteunpunt Beth TMZ (Almelo)

Wijksteunpunt Beth TMZ (Almelo)

Kerkplein 1
7607 BT , Almelo

Lees verder

De Greven (Almelo)

Groene Bruglaan 5
7602 RE, Almelo
Lees verder

De Greven (Almelo)

De Greven (Almelo)

thuiszorg

Groene Bruglaan 5
7602 RE, Almelo

Lees verder

De Horst (Almelo)

Zilvermeeuw 1
7609 PP , Almelo
Lees verder

De Horst (Almelo)

De Horst (Almelo)

Zilvermeeuw 1
7609 PP , Almelo

Lees verder

Wijksteunpunt De Kolk (Almelo)

Bornerbroeksestraat 46
7607 KG, Almelo
Lees verder

Wijksteunpunt De Kolk (Almelo)

Wijksteunpunt De Kolk (Almelo)

thuiszorg

Bornerbroeksestraat 46
7607 KG, Almelo

Lees verder

De Theresiahof (Bornerbroek)

Theresiahof 11
7627 NT , Bornerbroek
Lees verder

De Theresiahof (Bornerbroek)

De Theresiahof (Bornerbroek)

thuiszorg

Theresiahof 11
7627 NT , Bornerbroek

Lees verder

Het Meulenbelt (Almelo)

Vriezenveenseweg 176
7602 PV , Almelo
Lees verder

Het Meulenbelt (Almelo)

Het Meulenbelt (Almelo)

Vriezenveenseweg 176
7602 PV , Almelo

Lees verder

Het Weggeler (Almelo)

Smaragdstraat 139
7601 HR , Almelo
Lees verder

Het Weggeler (Almelo)

Het Weggeler (Almelo)

Smaragdstraat 139
7601 HR , Almelo

Lees verder

Het Dijkhuis (Borne)

't Dijkhuis 1
7622 CM , Borne
Lees verder

Het Dijkhuis (Borne)

Het Dijkhuis (Borne)

't Dijkhuis 1
7622 CM , Borne

Lees verder

Wijkkamer Roombeek (Enschede)

Roomweg 165
7523 BM , Enschede
Lees verder

Wijkkamer Roombeek (Enschede)

Wijkkamer Roombeek (Enschede)

Roomweg 165
7523 BM , Enschede

Lees verder

Het Borsthuis (Hengelo)

P.C. Borstlaan 10
7555 SH, Hengelo
Lees verder

Het Borsthuis (Hengelo)

Het Borsthuis (Hengelo)

thuiszorg

P.C. Borstlaan 10
7555 SH, Hengelo

Lees verder

Het Hof (Hengelo)

P.C. Borstlaan 123
7555 SL , Hengelo
Lees verder

Het Hof (Hengelo)

Het Hof (Hengelo)

P.C. Borstlaan 123
7555 SL , Hengelo

Lees verder

Wijksteunpunt Thiems Inn (Hengelo)

Bevrijderslaantje 6
7551 KT , Hengelo
Lees verder

Wijksteunpunt Thiems Inn (Hengelo)

Wijksteunpunt Thiems Inn (Hengelo)

Bevrijderslaantje 6
7551 KT , Hengelo

Lees verder

De Borgstaete (Tubbergen)

Borgstaete 31
7651 LB , Tubbergen
Lees verder

De Borgstaete (Tubbergen)

De Borgstaete (Tubbergen)

Borgstaete 31
7651 LB , Tubbergen

Lees verder

Erve Mensman (Geesteren)

Erve Mensman 22
7678 RX , Geesteren
Lees verder

Erve Mensman (Geesteren)

Erve Mensman (Geesteren)

Erve Mensman 22
7678 RX , Geesteren

Lees verder

Meulenhof (Tubbergen)

Sportlaan 15
7651 LD, Tubbergen
Lees verder

Meulenhof (Tubbergen)

Meulenhof (Tubbergen)

Sportlaan 15
7651 LD, Tubbergen

Lees verder

De Weemelanden (Vriezenveen)

Koningsweg 24
7672 GD, Vriezenveen
Lees verder

De Weemelanden (Vriezenveen)

De Weemelanden (Vriezenveen)

thuiszorg

Koningsweg 24
7672 GD, Vriezenveen

Lees verder

't Haarhuus (Westerhaar)

Oranjestraat 24
7676 GA , Westerhaar-Vriezenveensewijk
Lees verder

't Haarhuus (Westerhaar)

't Haarhuus (Westerhaar)

thuiszorg

Oranjestraat 24
7676 GA , Westerhaar-Vriezenveensewijk

Lees verder