De gezamenlijke maaltijd, de ‘Hofdaghap’, bestaat al langere tijd. “Eerder organiseerden de verschillende afdelingen van Het Hof ‘Hoffelijk eten’”, vertelt Bettie van Dijk. “Een mooi initiatief, bijvoorbeeld voor echtparen die graag samen even buiten het appartement willen eten.” Nu is er elke donderdag de Hofdaghap waarbij bewoners en naasten kunnen eten in een restaurantsetting. “Zo willen we bewoners de mogelijkheid bieden dat ze samen met familie kunnen eten”, zegt Bettie. “Onlangs was er een oma met familie uit Noorwegen, voor haar was het geen optie meer om naar een restaurant in de stad te gaan. Ze hebben toen hier gegeten met de familie.”
Eigen moestuin
Bettie neemt samen met collega Esther Hesselink, begeleider welzijn Roershoek, de organisatie van de Hofdaghap op zich. Eerst worden producten uit de eigen moestuin gehaald, vervolgens gaan medewerkers, bewoners, naasten en vrijwilligers samen aan de slag om de lekkerste gerechten te maken voor ongeveer 50 mensen. Maar wat kook je nu voor zo’n grote groep? “We maken van tevoren dagmenu’s die overal worden opgehangen”, zegt Bettie. “Dit keer is het thema ‘reis door Europa’.” Esther: ‘We vragen ook bewoners of zij ideeën hebben. We koken op afdeling Roershoek en maken de desserts klaar in het restaurant. Iedereen heeft daarbij zijn eigen taken. Gastenservice helpt ook en is ook bij de voorbereiding betrokken.”
‘Ben je wat slechtziend en knoei je daardoor een beetje? Dat is hier geen enkel probleem’
Volgens Esther en Bettie heeft het samen eten in een restaurantsetting veel meerwaarde voor zowel bewoners, naasten, medewerkers en vrijwilligers. “Iedereen is heel enthousiast. Bewoners kunnen zichzelf zijn”, vertelt Bettie. “Ben je bijvoorbeeld wat slechtziend en knoei je daardoor een beetje? Dat is hier geen enkel probleem. We zien ook geregeld een oud-bewoonster hier terugkomen voor de Hofdaghap.” Het mooiste is volgens Esther en Bettie om te zien hoe mensen genieten en om te zien hoe trots bewoners zijn die gekookt hebben. Eten en drinken verbindt.”
Ans is vrijwilliger bij het Hof. Zij helpt elke donderdag samen met haar zus Ilone tijdens de Hofdaghap. “Dit is zo fantastisch”, zegt ze. Bewoners kunnen lekker en vers eten en het wordt opgediend alsof ze in een hotel zijn. We zien hier zoveel blije mensen. Bewoners helpen goed mee en er is veel gezelligheid onder elkaar. Daar word je zelf ook blij van.”
‘Ik vind het vrijwilligerswerk hier écht een enorme verrijking’
Rita helpt als mantelzorger bij de Hofdaghap. Een paar jaar geleden verhuisde haar man naar Het Hof. “Ik heb hem eerst zes jaar thuis verzorgd, waarbij ik hele goede hulp heb gehad van de wijkzorg van TMZ. Bettie vroeg mij een keer of ik mee wilde eten. Ik heb toen voorgesteld dat ik wel wilde helpen met de Hofdaghap”, zegt ze, terwijl ze bewoonsters Mieke en Joke helpt met groente snijden. “Dat is nu twee jaar geleden dus ik doe al een tijdje mee.” Volgens Rita heeft het vrijwilligerswerk veel voordelen. “Het is hartstikke leuk. Ik breng ook koffie rond in Het Hof. Ik vind het vrijwilligerswerk hier écht een enorme verrijking. Je leert de mensen waar je man bij is, veel beter kennen. En het contact met het personeel ervaar ik als heel fijn. Aan de andere kant breng ik van de buitenwereld ook weer wat mee naar binnen. Als je ziet hoe blij mensen reageren op de Hofdaghap, kan ik alleen maar mensen aanraden om mee te doen. Na het eten drinken we met andere vrijwilligers koffie en dan heb je er gewoon op een bepaald moment vrienden bij.”
Bewoners en naasten kunnen zich aanmelden voor de Hofdaghap, opgave in de map bij het restaurant van Het Hof.