Betekenis
Mariska, Marion en Gea hebben alle drie de aanvullende opleiding tot palliatief verpleegkundige gevolgd. Daarnaast hebben ze veel ervaring op dit gebied. Toch geven de huisbezoeken die zij afleggen weer een nieuwe dimensie aan hun vak. Gea: “Nadat mensen slecht nieuws hebben gekregen ontstaan er vaak veel vragen. We bezoeken ze thuis in hun eigen vertrouwde woonomgeving en helpen ze bij hun zoektocht naar beschikbare middelen en ondersteuning.” Marion legt uit: “Wat het werk zo bijzonder maakt is dat je heel dichtbij mag komen vanwege je expertise. Het is heel fijn als je van betekenis kunt zijn. Alles mag en niks moet.”
Huisbezoeken
Elk huisbezoek kan weer anders zijn volgens Mariska. “We kijken hoe het met iemand gaat en bespreken wat er allemaal is gebeurd.” Gea knikt instemmend: “We bekijken verschillende aspecten en proberen op die manier te ontdekken waar de behoefte ligt. Wat leeft er? Waarin loopt iemand vast? Wat houdt iemand bezig? We kijken op welk gebied iemand ondersteuning kan gebruiken.” Marion: “Soms gaat het om het bieden van een luisterend oor, maar we kunnen ook informatie geven over palliatieve zorg en iemand de weg door ‘zorgland’ wijzen. We geven uitleg over de toekomst en ik merk dat die informatie rust geeft. Aandacht hebben voor naasten is ook erg belangrijk. We kijken of er bij hen misschien behoefte is aan extra ondersteuning en wat daarin mogelijk is.”
Angst wegnemen
Marion geeft een voorbeeld van zo’n huisbezoek. “Deze persoon dacht dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Dit werd een aantal jaren en dat zorgde voor veel verwarring. Samen hebben we uren gepraat over de situatie en dat luchtte op.” Mariska vertelt: “Mensen kunnen erg eenzaam zijn omdat ze niet met hun naasten over hun situatie of de dood kunnen praten. Soms nemen mensen uit de omgeving wat afstand omdat ze niet weten hoe ze met de situatie moeten omgaan. Het kan ook zo zijn dat iemand zijn naasten hier niet mee wil belasten.” Marion: “We komen ook vaak bij mensen die angstig zijn voor de periode die komt. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat ze vanwege hun ziekte veel pijn zullen hebben. Vaak kunnen we deze angsten grotendeels wegnemen door te praten over middelen en maatregelen. Er is zoveel mogelijk.”
Betrokken
Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met één van de palliatieve verpleegkundigen voor een huisbezoek. Gea: “Iemand kan rechtstreeks contact met ons opnemen, maar we kunnen ook worden ingeschakeld via een huisarts, specialist, thuiszorgteam of door een naaste. Vaak worden we betrokken vanaf het moment dat duidelijk wordt dat iemand niet meer beter kan worden. We gaan bijvoorbeeld op bezoek bij mensen met dementie, spierziekten, neurologische aandoeningen, COPD, kanker of hartfalen. Ook als iemand nog jarenlang kan leven. We willen vroegtijdig signaleren en vroegtijdig ondersteuning bieden.”
Kennis
Gea, Mariska en Marion vinden het belangrijk om hun kennis door te geven. Gea: “We organiseren workshops voor groepen collega’s. Deze workshops bestaan uit een nadere kennismaking met palliatieve zorg en gaan ook over de verwachtingen van de laatste dagen van iemands leven.” Mariska vult aan: “Collega’s kunnen ook altijd bij ons terecht voor advies. Het kan gaan om een individueel advies of we schuiven aan tijdens een teamoverleg. Wij denken graag mee.”