Wat ze onder meer heeft gedaan? “Pannenkoeken en kniepertjes bakken, plantenbakken op het balkon vullen, de decoratie voor Kerst verzorgen, een vrijdagmiddagborrel organiseren en helpen met carnaval.” Het is maar een kleine greep uit een lange lijst met activiteiten waarbij Ans de afgelopen zes jaar heeft geholpen. Het is voor haar de normaalste zaak van de wereld. “Ans en ik doen twee keer in de maand samen haar man in bad”, vertelt Tresca te Marvelde, activiteitenbegeleider op afdeling Kievit D. Samen pakten ze de afgelopen jaren veel activiteiten op.
Kleine dingen
Nu de hulp van familie, mantelzorgers en vrijwilligers in de toekomst steeds belangrijker wordt, nam Tresca het initiatief in haar nieuwe functie coördinator Welzijn een folder te maken over hulp van naasten en daarnaast werd Ans ter ondersteuning gevraagd. Hiermee hopen ze hulp van naasten op de kaart te zetten en meer familieleden enthousiast te maken om wat te doen op een afdeling. Familieleden kunnen in de folder lezen bij welke activiteiten ze kunnen helpen. Ook willen ze aan de hand van de folder laten zien dat helpen bij een enkele activiteit soms al het verschil kan maken. Tresca: “Mensen schrikken soms van het woord ‘familieparticipatie’”, zegt Tresca. “Ze denken dan al snel dat er veel van ze verwacht wordt. Maar dat is niet zo.” Ans: “Je kunt bijvoorbeeld ook samen een krant lezen, een spelletje doen of er gewoon zijn. En met die hulp ondersteunen we de zorg.”
'Mijn man staat centraal, maar ik wil er ook zijn voor de andere bewoners'
Parallellen
Hoewel Ans veel te vinden is op afdeling de Kievit, is ze daarnaast ook vrijwilliger bij de hobbygroep van Het Borsthuis. “Mijn man staat centraal, maar ik wil er ook zijn voor de andere bewoners. Bij de hobbygroep voel ik me een volwaardige collega. Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt en het leuke is dat ik veel overeenkomsten zie in het werk wat ik nu doe. Je kunt met kleine dingen al heel veel betekenen en dat geeft mij voldoening en energie. En dat heb ik al die zes jaar gehad.”
Hulp van naasten
TMZ hecht grote waarde aan samenwerking in Teams voor persoonlijke zorg, bestaande uit cliënten/bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers. Die samenwerking is belangrijk om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welbevinden van cliënten/bewoners. Door ontwikkelingen in de zorg (de zorgvraag stijgt, tekorten op de arbeidsmarkt en bezuinigingen) wordt de inzet van familie, naasten en vrijwilligers steeds belangrijker. Wilt u als familie/mantelzorger graag helpen, overleg dan eens met het zorgteam waar u eventueel bij zou kunnen helpen.